fbpx

Wegański sos z kalafiora do makaronu

Nie wiem, jak Tobie, ale mi kalafior jeszcze niedawno kojarzył się z nudą na talerzu. Pewnie dlatego, że jadłam tylko zupę kalafiorową i kalafiora z bułką tartą. Aż tu nagle odkryłam, ile dobra można z niego przygotować. Kalafior pieczony z ciecierzycą, spód do pizzy z kalafiora, puree z kalafiora, szybka sałatka na wynos czy kotlety z kalafiora i kaszy gryczanej. Można też z niego zrobić ryż do zupy, warzyw albo sałatki. No same pyszności!

A tak całkiem na marginesie, to  warto wprowadzić kalafiora do menu, bo bardzo mocno wspiera detoksykację wątroby. Dzięki temu jest w stanie codziennie, bezpiecznie usuwać wszelkie toksyny z Twojego ciała. Do tego, kalafior mocno wspiera Twój mózg i trawienie, a nawet udowodniono, że hamuje rozwój bakterii Helicobacter pylori, która przyczynia się do powstawania wrzodów i zapalenia żołądka. 

Czyli, jednym zdaniem — warto, żebyś wprowadziła kalafiora do swojego menu. I w sumie teraz jest na to najlepszy czas!  

Dzisiaj mam dla Ciebie przepis na wegański sos z kalafiora do makaronu. Jest przepyszny, a co najważniejsze, zrobisz go w 15 minut!

Wegański sos z kalafiora do makaronu

Składniki na 2-4 porcje

20 pomidorków koktajlowych
1 łyżka oliwy dobrej do pieczenia
oregano i sól

1/2 główki kalafiora

2 duże główki czosnku
1 łyżka oliwy dobrej do duszenia
4 łyżki płatków drożdżowych
200 g wegańskiej śmietanki
1 łyżeczka octu jabłkowego

sól, pieprz, kurkuma

Do podania
makaron z soczewicy
1 łyżka kaparów
świeża natka pietruszki
podprażone pestki słonecznika

Przygotowanie

W pierwszej kolejności, przełóż pomidorki koktajlowe do naczynia żaroodpornego. Następnie skrop je oliwą oraz dopraw suszonym oregano i solą. Myślę, że tutaj świetny byłby też świeży rozmaryn. Tak przygotowane pomidorki piecz w temperaturze 200 stopni C przez 10-15 minut.

W tym czasie, przełóż na patelnię rozdrobnionego kalafiora oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj oliwę i ewentualnie odrobinę wody, a następnie duś pod przykryciem przez około 5-10 minut. Gdy kalafior będzie miękki, przełóż go do wyższego naczynia albo dużej miski. Następnie dodaj płatki drożdżowe, śmietankę, ocet jabłkowy oraz przyprawy i zmiksuj na gładki sos. Gdy sos wyjdzie za gęsty, możesz dolać odrobinę mleka sojowego niesłodzonego i zmiksować jeszcze raz.

Tak przygotowany sos przełóż na patelnię i dodaj do niego ugotowany makaron i kapary. Następnie wymieszaj delikatnie  tak, żeby składniki się dobrze ze sobą połączyły. Gotowy makaron podawaj z upieczonymi pomidorkami, świeżą natką pietruszki i podprażonymi pestkami słonecznika. Możesz też skropić go oliwą z pomidorków.

Smacznego!

A tutaj mam coś jeszcze dla Ciebie!

Więcej prostych i pysznych przepisów, tym razem na śniadania znajdziesz w moim bezpłatnym ebooku. Pobierz i korzystaj!

.