W pierwszej kolejności, przełóż pomidorki koktajlowe do naczynia żaroodpornego. Następnie skrop je oliwą oraz dopraw suszonym oregano i solą. Myślę, że tutaj świetny byłby też świeży rozmaryn. Tak przygotowane pomidorki piecz w temperaturze 200 stopni C przez 10-15 minut.
W tym czasie, przełóż na patelnię rozdrobnionego kalafiora oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj oliwę i ewentualnie odrobinę wody, a następnie duś pod przykryciem przez około 5-10 minut. Gdy kalafior będzie miękki, przełóż go do wyższego naczynia albo dużej miski. Następnie dodaj płatki drożdżowe, śmietankę, ocet jabłkowy oraz przyprawy i zmiksuj na gładki sos. Gdy sos wyjdzie za gęsty, możesz dolać odrobinę mleka sojowego niesłodzonego i zmiksować jeszcze raz.
Tak przygotowany sos przełóż na patelnię i dodaj do niego ugotowany makaron i kapary. Następnie wymieszaj delikatnie tak, żeby składniki się dobrze ze sobą połączyły.
Gotowy makaron podawaj z upieczonymi pomidorkami, świeżą natką pietruszki i podprażonymi pestkami słonecznika. Możesz też skropić go oliwą z pomidorków.
Smacznego!