Zadbaj o odpowiedni poziom witaminy D, która zwiększa wchłanianie wapnia z pożywienia.
Pamiętaj o aktywności fizycznej, która pozytywnie wpływa na przyswajanie wapnia.
Jedz mniej białka pochodzenia zwierzęcego. Aminokwasy siarkowe z białka zwierzęcego, prowadzą do powstawania kwaśnych związków, które muszą być neutralizowane przez związki zasadowe, w tym wapń uwalniany z kości.
Jedz więcej warzyw i owoców. Potas, który w nich występuje zmniejsza wydalanie wapnia z moczem. Pozytywnie działa też witamina K z zielonych warzyw oraz witamina C, która bierze udział w powstawaniu kolagenu.
Ogranicz czynniki, które pogarszają absorpcję wapnia. To nadmierna ilość kofeiny, alkoholu, kolorowych napojów gazowanych oraz sodu.
Zadbaj o odpowiedni stosunek wapnia do fosforu w diecie. Nie powinien przekraczać stosunku 1:1. Fosfor występuje w dużej ilości w zbożach, kaszach, orzechach, nasionach oraz napojach gazowanych.