Spód
Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw pod przykryciem na 30 minut. Następnie odcedź je i dokładnie zmiksuj na gładki krem. Orzechy włoskie rozdrobnij w osobnym naczyniu i dodaj je do kremu daktylowego. Dodaj również gałkę muszkatołową i cynamon, i ponownie zmiksuj albo wymieszaj. Masa ma się sklejać. Gotową masę wyłóż do tortownicy o średnicy około 22 cm, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, rozprowadź równomiernie i powgniataj w dno wilgotnymi dłońmi. Tak przygotowany spód wstaw do lodówki.
Warstwa ‚serowa’
Orzechy nerkowca zalej wrzątkiem i odstaw pod przykryciem na całą noc albo przynajmniej na 6 godzin. Następnie odcedź je i zmiksuj na gładką masę bez grudek. W razie, gdyby masa była zbyt gęsta, możesz dodać kilka łyżek wody. Do masy dodaj sok z cytryny, ziarenka z jednej laski wanilii i olej kokosowy, i jeszcze raz dokładnie zmiksuj. Gotową masę wylej na wcześniej przygotowany spód.
Sernik powinien chłodzić się minimum 3 godziny. Wyjmij go z lodówki 15 minut przed podaniem. Możesz go udekorować startą skórką cytrynową.
Smacznego!