fbpx

Sernik cytrynowy bez cukru i bez nabiału

Nigdy nie myślałam, że polubię jakiekolwiek ciasto cytrynowe. Kwaskowaty smak nijak mi się nie kojarzył ze słodyczami. Wszystko odmienił ten sernik cytrynowy! Jest sycący i orzeźwiający. Nie znajdziesz w nim cukru czy nabiału, a jedynie daktyle i orzechy. Jest bardzo łatwy w przygotowaniu, więc na pewno Ci wyjdzie i to za pierwszym razem. Jestem pewna, że podbije Twoje podniebienie!

Sernik cytrynowy bez cukru i bez nabiału

Składniki na tortownicę około 22 cm

Spód
1 szklanka suszonych daktyli
2 szklanki orzechów włoskich
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki cynamonu

Warstwa ‚serowa’
2 szklanki orzechów nerkowca
sok z 1 i 1/2 cytryny
1 laska wanilii
2 łyżki oleju kokosowego

Przygotowanie

Spód

Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw pod przykryciem na 30 minut. Następnie odcedź je i dokładnie zmiksuj na gładki krem. Orzechy włoskie rozdrobnij w osobnym naczyniu i dodaj je do kremu daktylowego. Dodaj również gałkę muszkatołową i cynamon, i ponownie zmiksuj albo wymieszaj. Masa ma się sklejać. Gotową masę wyłóż do tortownicy o średnicy około 22 cm, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, rozprowadź równomiernie i powgniataj w dno wilgotnymi dłońmi. Tak przygotowany spód wstaw do lodówki.

Warstwa ‚serowa’
Orzechy nerkowca zalej wrzątkiem i odstaw pod przykryciem na całą noc albo przynajmniej na 6 godzin. Następnie odcedź je i zmiksuj na gładką masę bez grudek. W razie, gdyby masa była zbyt gęsta, możesz dodać kilka łyżek wody. Do masy dodaj sok z cytryny, ziarenka z jednej laski wanilii i olej kokosowy, i jeszcze raz dokładnie zmiksuj. Gotową masę wylej na wcześniej przygotowany spód.

Sernik powinien chłodzić się minimum 3 godziny. Wyjmij go z lodówki 15 minut przed podaniem. Możesz go udekorować startą skórką cytrynową.

Smacznego!

sernik cytrynowy

A tutaj mam coś jeszcze dla Ciebie!

Więcej prostych i pysznych przepisów, tym razem na śniadania, znajdziesz w moim bezpłatnym ebooku ‘Śniadania do pokochania’!

śniadania do pokochania
.