fbpx

Wegańskie serniczki bez pieczenia i bez cukru

Od kilku lat nie jem nabiału. Ale zawsze bardzo lubiłam desery z kremami czy bitą śmietaną. Dlatego teraz szukam ich wegańskich i zdrowych zamienników. I tak właśnie powstały te serniczki bez pieczenia. Są puszyste, kremowe, słodkie, a przede wszystkim zdrowe. Nie znajdziesz w nich nabiału, cukru, glutenu czy utwardzanych tłuszczów. Koniecznie wypróbuj ten przepis i daj mi znać, czy skradł też Twoje podniebienie! 

Dlaczego lepiej zrezygnować z nabiału?

Przede wszystkim dlatego, że mleko krowie jest dostosowane do potrzeb cielaków, a nie ludzi (dorosła krowa pije przecież wodę, a nie mleko, prawda?) Dlatego zawiera, co najmniej trzy składniki, których większość z nas po prostu nie toleruje. 

Jest to laktoza, czyli cukier mleczy, który wraz z wiekiem trawimy coraz gorzej. Do tego beta-laktoglobulina, czyli frakcja białka, której nie ma w mleku kobiecym, a więc jest dla nas obca, co często jest przyczyną alergii, nietolerancji pokarmowych, a docelowo również chorób autoimmunologicznych. I kazeina, która służy zwierzętom do produkcji kopyt i rogów, a u ludzi często staje się przyczyną problemów z górnymi drogami oddechowymi, kaszlem, chrząkaniem i uczuciem kluchy w gardle. 

Do tego mleko zwierzęce i nabiał zawierają również nasycone kwasy tłuszczowe, których nie potrzebujemy w diecie. Enzymy i hormony dostosowane do organizmów małych zwierząt oraz zanieczyszczenia pochodzące ze środowiska i hodowli. Dorzucę jeszcze do tego to, że przemysłowa hodowla zwierząt często jest dla nich okrutna i bardzo mocno obciąża naszą planetę.

I serio, rezygnując z mleka i nabiału nie musisz się martwić o niedobory wapnia. Przede wszystkim dlatego, że znajdziesz go w wielu produktach roślinnych i namawiam Cię, żebyś właśnie tam go szukała. A więcej o tym, skąd brać wapń w diecie roślinnej i jak zwiększać jego wchłanianie, pisałam w tym wpisie Wapń w diecie roślinnej. Przykładowe przepisy.

Z tych wszystkich względów, kilka lat temu, zrezygnowałam z jedzenia nabiału. Bardzo się z tego cieszę, bo inaczej nie byłoby tutaj przepisu na te boskie serniczki bez pieczenia!

Wegańskie serniczki bez pieczenia

Składniki na 4 porcje
na spód
1/2 szklanki podprażonych lekko migdałów
garść daktyli
szczypta soli

na krem

1/2 szklanki nerkowców
4 łyżki soku z cytryny
1/4 szklanki wody
1 łyżka oleju kokosowego
2 łyżki mleka kokosowego
2 łyżki syropu daktylowego
ziarenka z jednej laski wanilii

do podania

kilka truskawek albo malin
gałązki świeżego rozmarynu

Przygotowanie
Zacznij od namoczenia nerkowców i daktyli. Zalej orzechy zimną wodą i odstaw przynajmniej na 6 godzin, a najlepiej na całą noc. W osobnej misce to samo zrób z daktylami.

Szykowanie serniczków zacznij od przygotowania spodu. Zmiksuj podprażone migdały, a następnie dodaj do nich odcedzone daktyle i sól, i zmiksuj ponownie. Otrzymaną masę wyłóż do słoiczków albo szerokich szklanek i dokładnie ją dociśnij i wyrównaj. Następnie wstaw naczynia do lodówki.

Kolejny etap to szykowanie ‘masy serowej’. Odcedź nerkowce i przełóż je do wysokiego naczynia. Następnie dodaj resztę składników i miksuj blenderem do uzyskania gładkiej ‘masy serowej’. Powstałą masę przełóż do wcześniej przygotowanych naczyń i wstaw do lodówki na godzinę.

Kiedy masa stężeje, udekoruj serniczki świeżymi owocami i rozmarynem.

Przed zjedzeniem, wyciągnij serniczki z lodówki na pół godziny. Wtedy krem będzie puszysty, a nie sztywny.

Smacznego!

serniczki bez pieczenia

A tutaj mam coś jeszcze dla Ciebie!

Więcej prostych i pysznych przepisów, tym razem na śniadania, znajdziesz w moim bezpłatnym ebooku. Pobierz i korzystaj!

.