fbpx

Sałatka z rukolą, bobem i kalarepą

Sałatka z rukolą i bobem to moja propozycja na letni posiłek. Przygotujesz ją w 15 minut, a jeśli jesz bób w skórkach, to jeszcze szybciej. Jest pyszna, dostarczy Ci zdrowego białka, witamin, składników mineralnych i antyoksydantów. W ogóle jedzenie jednej zielonej sałatki dziennie to nawyk, który warto pielęgnować.

Dlaczego warto jeść rukolę?

Rukola jest liściastą rośliną z rodziny warzyw kapustowatych. Ma wyjątkowe właściwości, z których warto korzystać, i to codziennie. Jest źródłem między innymi wapnia, żelaza i magnezu. Obfituje w kwas foliowy i mnóstwo antyoksydantów, które zapobiegają nowotworom, szczególnie szyjki macicy, jajników, piersi czy prostaty. Rukola ma też właściwości bakteriobójcze.

Znajdziesz w niej też sulforafan. Bardzo silny przeciwutleniacz, który chroni DNA przed uszkodzeniem oraz wzmacnia odporność, chroni przed nowotworami i nie pozwala komórkom zarodkowym nowotworów przekształcać się w złośliwe.

Najlepiej jeść dwie garście rukoli dziennie. Dlatego jedna zielona sałatka zjedzona w ciągu dnia to świetny pomysł. Do tego badania dowiodły, że jeśli zjadasz sałatkę do obiadu, przyswoisz mniej kalorii podczas reszty posiłku. 

Sałatka z rukolą, bobem i kalarepą

Składniki na 2 porcje

1 szklanka bobu
1/2 szklanki nerkowców
1 mała czerwona cebula
4 garście rukoli
1 kalarepa
10 pomidorków koktajlowych

2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka musztardy dijon
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz, kurkuma

Przygotowanie

W pierwszej kolejności ugotuj bób i podpraż nerkowce na suchej patelni. Gdy bób będzie miękki, odstaw go do ostudzenia, a następnie obierz ze skórki. A podprażone nerkowce, przełóż do wysokiego naczynia, a następnie rozdrobnij blenderem.  

W międzyczasie przygotuj resztę składników. Obierz i pokrój drobno cebulę i kalarepę, umyj rukolę, przekrój na pół pomidorki koktajlowe.

Tak przygotowane składniki przełóż do miski i dokładnie wymieszaj. Przed podaniem polej przygotowanym vinegretem, wystarczy, że wymieszasz wszystkie składniki w szklance albo słoiku i przelejesz do sałatki.

Tak przygotowana sałatka świetnie smakuje z pieczonymi batatami, kaszą gryczaną albo makaronem.

Smacznego!

A tutaj mam coś jeszcze dla Ciebie!

Więcej prostych i pysznych przepisów, tym razem na śniadania znajdziesz w moim ebooku ‘Śniadania do pokochania’

śniadania do pokochania
.