fbpx

7 produktów na odporność, które zawsze mam w domu

Wiesz, że odporność budujesz cały rok? A wiosna i lato to świetny czas, żeby przygotować organizm na jesienną szarugę i infekcje szkolno-przedszkolne. Wykorzystaj to i zacznij wzmacniać organizm już dzisiaj, bo silny i prawidłowo funkcjonujący układ odpornościowy nie bierze się z apteki. Tutaj każdy Twój wybór ma znaczenie!

Gdy rano zastanawiasz się czy zjeść ciepłą cynamonową jaglankę z malinami, czy jednak sięgnąć po słodzone, sklepowe musli z owocowym jogurtem – to nie jest tylko decyzja o tym czy twoje śniadanie będzie smaczne czy nie. To również decyzja o tym czy pomożesz swojej odporności zwalczać wirusy i bakterie czy będziesz ją osłabiać od środka.

Są produkty szczególnie ważne dla Twojej odporności. To te zawierające witaminę D, witaminę C, witaminę A, cynk, selen, żelazo, rutynę czy kwasy omega 3. Warto jeść je każdego dnia, żeby nie tracić czasu na chorowanie.

7 produktów na odporność, które zawsze mam w domu

Zobacz 7 produktów na odporność, które zawsze mam w domu i które chronią mnie i moje dzieci przed infekcjami. Dzięki nim, nawet, gdy jakaś się pojawi, to zazwyczaj jest łagodna i nie trwa długo.

Kasza jaglana

Oczyszcza organizm z toksyn i śluzu. Dlatego warto jeść ją przy katarze, zapaleniu zatok, kaszlu i problemach z odkrztuszaniem. Chroni organizm przed wirusami i stanami zapalnymi. 

Możesz zrobić z niej pyszny budyń z malinami, sernik albo kotleciki. Któraś z tych propozycji na pewno przypadnie do gustu twojemu dziecku.

Kurkuma

Zawiera kurkuminię, która jest naturalnym środkiem przeciwzapalnym. Działa skuteczniej niż lekarstwa z apteki, a jednocześnie nie powoduje efektów ubocznych. 

Możesz użyć jej do przygotowania złotego mleka, surówki z kiszonej kapusty albo pasty, którą możesz później dodać do każdej potrawy. Kurkuma w niewielkich ilościach jest praktycznie niewyczuwalna.

Pyłek pszczeli

To prawdziwa odżywcza bomba. Regeneruje, wzmacnia i oczyszcza organizm. Pobudza układ odpornościowy do pracy. Do tego chroni nas przed grzybami, bakteriami i stanami zapalnymi.

Możesz robić sobie dwa razy w roku wzmacniającą kurację z pyłku pszczelego. Pije się go wtedy dwa razy dziennie przez 30 dni.

Czosnek

Jest naturalnym antybiotykiem. Dzięki allicynie (związkowi siarki) oraz witaminie C zwalcza wirusy, bakterie i grzyby, które chciałyby rozgościć się w naszym ciele. Oczyszcza rownież z nich krew.  Szczególnie cenne właściwości ma ten jedzony na surowo. 

Możesz przygotować makaron z pesto z jarmużu. Szybko, pysznie i zdrowo!

Pestki dyni

Są znakomitym źródłem cynku, który świetnie mobilizuje nasz układ odpornościowy do działania. Chronią nas przed bakteriami, wirusami i grzybami, które próbują zaburzyć równowagę w naszym ciele. A dzięki silnym właściwościom antyoksydacyjnym chronią nas przed wolnymi rodnikami, które przyczyniają się do powstawania chorób.  

Możesz przygotować z nich prostą pastę do kanapek, dorzucić je do jaglanki albo owsianych ciasteczek.

Maliny

Mają mnóstwo przeciwutleniaczy. Zawierają kwas elagowy, który chroni nas przed wirusami i nowotworami. Maliny wykazują działanie przeciwzapalne, rozgrzewające i przeciwbólowe, a napar z suszonych owoców świetnie działa na gorączkę.

Możesz dodać je do porannej jaglanki, przygotować z nich lody, koktajl, jogurt malinowy, polewę do naleśników albo pyszny podwieczorek – maliny pod owsianą kruszonką. Możliwości jest mnóstwo i każda z nich będzie smakowała domownikom.

Siemię lniane

Jest bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 oraz selen, kluczowe składniki dla naszego zdrowia. Do tego zawiera lignany, silne przeciwutleniacze, które hamują rozwój mikroorganizmów chorobotwórczych. Możesz zrobić z niego krakersy i tak naprawdę dodawać do wszystkiego.

Co dalej?

Po prostu zacznij działać, bo bez Twojego zaangażowania nic się zmieni!

Przeczytaj wpis Twój talerz zdrowia. Czyli co jeść, żeby mieć zdrowie i siłę do ogarniania życia? i zacznij ogarniać swoje zdrowsze menu. Sprawdź, ile w Twoim menu jest produktów wzmacniających Twoją odporność. We wpisie znajdziesz też bezpłatne materiały, które pomogą Ci wszystko rozpisać i ruszyć z miejsca.

Zapisz się na bezpłatny webinar ‘Twoja superodporność. Jak możesz o siebie zadbać, żeby mniej chorować?’ Na spotkaniu dowiesz się: jak działa Twój układ odpornościowy, co osłabia Twoją odporność, na co musisz zwrócić uwagę, żeby mniej chorować (jedzenie, jelita, krew, styl życia), jakie produkty są szczególnie zalecane na wzmocnienie odporności, jakie są naturalne sposoby na wzmocnienie odporności albo pokonanie infekcji, jak okiełznać stres, który również może rujnować Twoje zdrowie.

Webinar zacznie się 16 marca o godzinie 12:00.

Zacznij planować swoje posiłki. Bo wiadomo, im więcej planowania, tym mniej podjadania ciastek czy chipsów między posiłkami i jedzenia przypadkowych, niezdrowych posiłków. A to właśnie takie produkty i posiłki najbardziej rujnują Twoją odporność. W ogarnięciu planowania posiłków na pewno pomoże Ci mój ebook ‘Zaplanuj menu w 3 dni!’

A tutaj mam coś jeszcze dla Ciebie!

Możesz też zacząć od zdrowych i pożywnych śniadań!
Pobierz bezpłatnego ebooka, w którym znajdziesz aż 21 przepisów. 

.