fbpx

Placki bananowe z jagodami

Placki bananowe z jagodami to przepis na szybkie i pyszne śniadanie, które posmakuje każdemu. No i te jagody.. Są naszym prawdziwym superfoodsem. Pełne witaminy C, błonnika, manganu i przede wszystkim fitoskładników, które bardzo mocno będą oczyszczać i wzmacniać Twoje ciało. Jagody zawierają między innymi kwercytynę, która ma właściwości przeciwzapalne, obniża ciśnienie, chroni serce, zwiększa odporność, wzmacnia układ oddechowy. Ale też resweratol, który wzmacnia tętnice czy kwas kawowy i cyjanidynę. 

Zarówno świeże jagody, jak i te mrożone mają takie sama właściwości prozdrowotne. Więc pamiętaj o nich podczas szykowania swoich posiłków.

Czy jajka są zdrowe?

To zależy od tego jakie jajka jesz, jak się po nich czujesz i jakie są Twoje wyniki. U mnie w domu jemy jajka. Wybieram ‘zerówki’ z hodowli ekologicznej, bo smak i właściwości jajek zależą od tego, czym jest karmiona i jak żyje kura, która je znosi.

Jajka są źródłem pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka. Zawierają wszystkie aminokwasy, których organizm nie jest w stanie samy wyprodukować. Jajka są źródłem witamin i minerałów, a w żółtku znajdziemy beta-karoten i luteinę, które mocno wspierają prawidłową pracę oczu. 

Jajka mają korzystny skład tłuszczów. Nasycone kwasy tłuszczowe stanowią jedynie 2% wszystkich tłuszczów, które znajdują się w jajku. Reszta to nienasycone kwasy tłuszczowe, których organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. 

Jajka są bardzo dobrym źródłem choliny, która jest wykorzystywana do budowy błon komórkowych i odgrywa rolę w wytwarzaniu neuroprzekaźników w mózgu i w wielu ważnych funkcjach metabolicznych w organizmie, na przykład obniża poziom homocysteiny i tym samym chroni prze rozwojem chorób sercowo-naczyniowych. 

Te wszystkie minerały, witaminy, dobre kwasy tłuszczowe czy cholina korzystnie wpływają na poziom dobrego cholesterolu i jednocześnie niwelują niekorzystny wpływ złego cholesterolu. 

Ale, jak zawsze, najważniejsze jest tutaj to, jak Ty się czujesz po zjedzeniu jajka. Czy Ci smakuje, czy masz na nie ochotę, czy nie masz żadnych dolegliwości po jedzeniu. Dlatego jedz je z przyjemnością, jeśli masz ochotę i uważnością, żeby sprawdzić czy Ci służą.

Placki bananowe z jagodami

Składniki na około 8 placków

1 dojrzały banan
2 jajka zerówki
2 czubate łyżki mąki owsianej bezglutenowej (najlepiej, jeśli zmielisz płatki owsiane z thermomixie albo młynku do kawy)
1/2 szklanki jagód (mogą być mrożone)
1/2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie

Banana obierz i rozgnieć widelcem w misce. Następnie dodaj jajka, mąkę owsianą i cynamon i wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj jagody.

Tak przygotowane masę, wykładaj łyżką na rozgrzaną, suchą patelnię i piecz na małym ogniu. Po kilku minutach przewróć na drugą stronę.

Gotowe placki zajadaj z jogurtem kokosowym i świeżymi owocami.

Smacznego!

A tutaj mam coś jeszcze dla Ciebie!

Więcej prostych i pysznych przepisów na śniadania znajdziesz w moim ebooku ‘Śniadania do pokochania’

śniadania do pokochania
.