fbpx

Makaron ryżowy z tofu i warzywami

Makaron ryżowy z tofu i warzywami to mój niezawodny sposób na szybki i przepyszny obiad. Na pewno Cię uratuje, gdy wpadniesz głodna do domu i nie będziesz miała nic konkretnego do jedzenia. Zrobisz go szybciej, niż dowiozą Ci pizzę na wynos. A spróbujesz raz i przepadniesz. Serio! 

Makaron ryżowy z tofu i warzywami

Składniki na 2 porcje

pół paczki makaronu ryżowego
1/2 kostki tofu z wapniem
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka oleju kokosowego
2 ząbki czosnku
1 marchewka
1 czerwona papryka
200 g groszku cukrowego
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie

Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.

Tofu pokrój w drobną kostkę, zalej łyżką sosu sojowego, wymieszaj i odstaw.

Czosnek pokrój w paski. Marchewkę i paprykę pokrój w słupki. Sos sojowy wymieszaj z sokiem z cytryny i odstaw.

Ważne jest żeby wszystkie produkty były przygotowane, bo gdy zaczniesz smażyć to będzie szybka akcja.

Rozgrzej dużą patelnię, a następnie wlej na nią olej kokosowy. Na rozgrzany olej wrzuć czosnek i chwilę podsmażaj. Następnie dodaj marchewkę i paprykę, tofu i groszek cukrowy. Smaż i mieszaj. Powinno to trwać około 3-4 minut. Zalej wszystko sosem sojowym z sokiem z cytryny, przykryj na minutę i gotowe. Warzywa wykładaj na ugotowany makaron. 

Smacznego!

makaron z tofu

A tutaj mam coś jeszcze dla Ciebie!

Przepisy na pyszne i zdrowe śniadania, które ustawią Ci cały dzień!

śniadania do pokochania
.