Wyciągnij wszystkie składniki, które będą Ci potrzebne do przygotowania tego przepisu.
Kaszę gryczaną ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Do wody, w której będziesz gotowała kaszę, dodaj 1 łyżkę sosu sojowego.
Nasiona słonecznika podpraż lekko na suchej patelni, a następnie rozdrobnij blenderem albo posiekaj nożem.
Kalafiora pokrój na drobniejsze części i rozdrobnij blenderem na taki kalafiorowy ryż, nie na papkę. Tak przygotowanego kalafiora przełóż do dużej miski. Następnie dodaj do niego ugotowaną i lekko przestudzoną kaszę oraz resztę składników. Gdy wszystkie składniki będą w misce, zagnieć je dokładnie ręką na zwartą masę.
Gdy masa będzie gotowa, umyj ręce, a następnie czystymi, lekko wilgotnymi dłońmi formuj kotlety. Możesz je upiec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. Zajmie to około 20-25 minut. W połowie czasu przewróć kotlety na drugą stronę. Albo usmażyć na ciepłej i suchej patelni. Ewentualnie możesz lekko posmarować patelnię olejem kokosowym.