fbpx

Kotlety z kalafiora i kaszy gryczanej

Dzisiaj mam dla Ciebie przepis na obłędne kotlety z kalafiora. Chcę Ci pokazać, że nie musisz stać godzinami przy garach, żeby zjeść pyszny, zdrowy i bezmięsny obiad. Nie musisz też od dzisiaj przechodzić na dietę wege. Ale możesz wypróbować ten przepis i wprowadzić sobie dwa albo trzy dni bez mięsa w tygodniu. To niewielki krok, który dużo zmieni! I dla Twojego zdrowia, i dla naszej planety.

Czy musisz jeść mięso, żeby mieć siłę i być zdrową?

Niekoniecznie. O wiele więcej korzyści przyniesie Ci zastąpienie mięsa odpowiednimi produktami zbożowymi, na przykład kaszami i strączkami. Wtedy nasycone kwasy tłuszczowe i cholesterol, które znajdują się w mięsie zamienisz na witaminy, antyoksydanty, składniki odżywcze i wiele innych cennych substancji, które znajdziesz w roślinach, a które mocne wzmocnią i odżywią Twoje ciało.

Wykluczając mięso ze swojego menu, nie musisz bać się, że zabraknie Ci białka albo żelaza czy cynku. Dobrze skomponowana dieta roślinna i odpowiednia suplementacja, zapewnią Ci wszystko czego potrzebujesz.  

Kotlety z kalafiora

Składniki na około 12 niewielkich kotletów

3/4 szklanki kaszy gryczanej niepalonej
1/2 szklanki nasion słonecznika, lekko podprażonych i rozdrobnionych w blenderze
1/2 główki kalafiora
garść bazylii, posiekanej na drobno
2 ząbki czosnku
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
2 ząbki czosnku
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/4 szklanki oleju

Przygotowanie

Wyciągnij wszystkie składniki, które będą Ci potrzebne do przygotowania tego przepisu.

Kaszę gryczaną ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Do wody, w której będziesz gotowała kaszę, dodaj 1 łyżkę sosu sojowego.

Nasiona słonecznika podpraż lekko na suchej patelni, a następnie rozdrobnij blenderem albo posiekaj nożem.

Kalafiora pokrój na drobniejsze części i rozdrobnij blenderem na taki kalafiorowy ryż, nie na papkę. Tak przygotowanego kalafiora przełóż do dużej miski. Następnie dodaj do niego ugotowaną i lekko przestudzoną kaszę oraz resztę składników. Gdy wszystkie składniki będą w misce, zagnieć je dokładnie ręką na zwartą masę.

Gdy masa będzie gotowa, umyj ręce, a następnie czystymi, lekko wilgotnymi dłońmi formuj kotlety. Możesz je upiec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. Zajmie to około 20-25 minut. W połowie czasu przewróć kotlety na drugą stronę. Albo usmażyć na ciepłej i suchej patelni. Ewentualnie możesz lekko posmarować patelnię olejem kokosowym.

Smacznego!

kotlety z kalafiora

A tutaj mam coś jeszcze dla Ciebie!

Więcej prostych i pysznych przepisów, tym razem na śniadania, znajdziesz w moim ebooku ‘Śniadania do pokochania’

śniadania do pokochania
.