fbpx

Kaszotto z młodą kapustą

Chcesz jeść więcej warzyw albo marzy Ci się lekka, ale sycąca kolacja? Ale nie za bardzo chce Ci stać przy garach i w sumie nie masz pomysłu na nic pysznego? To kaszotto z młodą kapustą będzie dla Ciebie idealne. Wystarczy, że wrzucisz wszystkie składniki do garnka i pogotujesz 20 minut. To danie robi się praktycznie samo. Serio!

Kaszotto z młodą kapustą

Składniki na 4 porcje

główka młodej kapusty
3 marchewki
kilka suszonych pomidorów
dużo koperku
1/2 szklanki soczewicy
1/2 szklanki kaszy gryczanej
szklanka wody
2 łyżki sosu sojowego
pieprz, kurkuma, kmin, majeranek
oliwa z oliwek i świeży koperek do podania

Przygotowanie

Kapustę drobno poszatkuj. Marchewkę obierz i pokrój. Suszone pomidory i koperek drobno pokrój. Tak przygotowane warzywa wrzuć do dużego garnka. Do warzyw dodaj kaszę i soczewicę. Nie musisz ich wcześniej gotować.

Do garnka dodaj wodę z dodatkiem sosu sojowego. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i gotuj pod przykryciem około 20 minut. Tak, żeby wszystkie składniki były miękkie. W razie potrzeby dolej odrobinę wody. 

Gotowe kaszotto podawaj skropione oliwą i posypane świeżym koperkiem.

Smacznego!

A tutaj coś jeszcze dla Ciebie!

Więcej prostych i pysznych przepisów, tym razem na śniadania znajdziesz w moim ebooku ‘Śniadania do pokochania’

.