fbpx

Kasza gryczana z warzywami, w wersji letniej

Kasza gryczana z warzywami to niezawodny przepis na szybki, pyszny i zdrowy obiad. W mojej wersji letniej znajdziesz w niej bób i młodą cukinię oraz porządną porcję świeżej i pachnącej natki pietruszki. Jestem pewna, że Ci posmakuje!

Dlaczego warto jeść kaszę gryczaną?

Kasza gryczana jest bardzo wartościowym produktem. Najlepiej wybieraj tą niepaloną, bo znajdziesz w niej więcej witamin i minerałów, i prawdopodobnie będzie bardziej delikatna dla Twoich jelit.

Kasza gryczana nie zawiera glutenu. Bardzo mocno wspiera układ odpornościowy, ponieważ zawiera dużo rutyny, wzmacniającej naczynia krwionośne. Jest świetnym źródłem białka, zawiera lizynę i tryptofan, czyli aminokwasy, których organizm nie jest w stanie sam wyprodukować. Dzięki tryptofanowi i witaminom z grupy B, kasza gryczana koi nerwy, zapewnia lepszy sen i lepszą koncentrację. Warto z tego korzystać i dzięki kaszy gryczanej, wspierać swoje zdrowie i samopoczucie na co dzień.

Możesz przygotować z niej mnóstwo pyszności, na przykład kotlety z kalafiora i kaszy gryczanej albo kaszotto z młodą kapustą.

Kasza gryczana z warzywami

Składniki na 2 porcje

1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
1 szklanka ugotowanego bobu
1/3 łyżeczki oleju kokosowego
2 ząbki czosnku
10 pieczarek
2 młode, zielone cukinie
przyprawy – sól, pieprz, kurkuma, oregano, majeranek
1/3 łyżeczki oliwy z oliwek
łyżka posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie

Niepaloną kaszę gryczaną ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Przy okazji możesz ugotować bób. Wystarczy, że na garnek z gotującą się kaszą położysz sitko do gotowania na parze, a w nim bób.

Podczas, gdy kasza i bób się gotują, przygotuj resztę warzyw. Na patelnię wlej olej kokosowy, a następnie dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, obrane i pokrojone pieczarki oraz pokrojoną cukinię. Do tak przygotowanych warzyw, dodaj przyprawy. Następnie wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i całość duś pod przykryciem przez kilka minut. Po tym czasie, odkryj patelnię, żeby woda mogła odparować.

Gdy woda odparuje, a warzywa się lekko przyrumienią, dodaj do nich ugotowaną kaszę i bób (ja obieram go wcześniej ze skórki), i delikatnie wymieszaj.

Na koniec dopraw gotową potrawę do smaku, jeśli trzeba, skrop dobrą oliwą i hojnie posyp posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

A tutaj mam coś jeszcze dla Ciebie!

Więcej prostych i pysznych przepisów, tym razem na śniadania znajdziesz w moim ebooku ‘Śniadania do pokochania’

śniadania do pokochania
.