fbpx

Domowa granola

Granola to świetny sposób na szybkie i zdrowe śniadanie. Do tego bardzo, ale to bardzo się przydaje, gdy dzieci jęczą o płatki z mlekiem albo gdy mamy ochotę na coś słodkiego i chrupiącego. A wiadomo, że taka granola już na starcie będzie sto razy lepsza niż ta ze sklepu. 

Jeśli chcesz się najeść i zapewnić sobie dobre samopoczucie, pamiętaj, żeby w granoli znalazły się węglowodany złożone, zdrowe źródło białka, tłuszcze nienasycone, antyoksydanty, witaminy i minerały. Taka mieszanka sprawi, że wkroczysz w nowy dzień z uśmiechem i energią. 

Ta domowa granola jest absolutnie przepyszna i musisz być przygotowana na to, że szybko znika. Dlatego od razu przygotuj jej więcej!

Domowa granola

Składniki na około 8 porcji

1,5 szklanki płatków owsianych bezglutenowych
1 szklanka orzechów włoskich i migdałów
1 szklanka pestek dyni

1/4 szklanki sezamu
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka syropu daktylowego
1/2 szklanki rodzynek
5 suszonych fig
2 łyżki nasion chia

Przygotowanie

Do miski wsyp wszystkie suche składniki (bez rodzynek i fig) i dokładnie wymieszaj. Orzechy i migdały możesz rozdrobnić przed dodaniem. Następnie do gotowej mieszanki dodaj łyżkę syropu daktylowego i dokładnie wymieszaj. Tak, żeby składniki się trochę posklejały. 

Gotową mieszankę wysyp na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 150 stopni przez 15-20 minut, do delikatnego przyrumienienia. A po pierwszych 10 minutach dokładnie przemieszaj granolę. 

Gdy granola będzie gotowa, zostaw ją w uchylonym piekarniku do ostudzenia. A gdy wystygnie dodaj rodzynki i pokrojone figi, nasiona chia i jeszcze raz wymieszaj. Tak przygotowaną granolę podawaj z jogurtem albo mlekiem roślinnym (z wapniem i bez cukru czy słodzików) i świeżymi owocami.

Smacznego!

A tutaj mam coś jeszcze dla Ciebie!

Więcej przepisów na zdrowe i pyszne śniadania znajdziesz
w moim bezpłatnym ebooku ‘Śniadania do pokochania’

śniadania do pokochania
.